06. november 2009

Føroyar skulu sjónliga taka undir við nýggju altjóða veðurlagsavtaluni

Røða í Fólkatinginum í samband við fyrispurning um leiklutin hjá Føroyum og Grønlandi í einari komandi veðurlagsavtalu í Keypmannahavn

Jeg vil gerne knytte et par kommentarer til den Nordatlantiske Gruppes forespørgsel om Færøerne og Grønlands rolle i en kommende klimaaftale. 
 
Lad mig starte med at sige, at jeg er enig med den Nordatlantiske Gruppe i, at Færøerne skal sætte sine egne mål og at disse mål skal tage udgangspunkt i Færøernes levevilkår og erhvervsstruktur. 
 
Derfor kan jeg glædes over, at Landsstyret, med bred opbakning fra alle partier i Færøerne, har formuleret en klar og ambitiøs målsætning om reduktion af Færøernes CO2 udslip.  
 
Samtlige partier på Færøerne er enige om, at Færøerne skal reducere sit CO2 udslip med minimum 20 % i perioden 2010 til 2020 i forhold til 2005-niveauet.
 
For at nå målet på 20 % nedskæring har Landsstyret formuleret en klimapolitik. Den er seriøs og målrettet og skal gøre Færøerne mindre afhængige af fossile brændstoffer, og øge forbruget af energi fra vedvarende energikilder. 
 
Målsætningen blev forelagt Lagtinget i denne uge, og skal danne grundlag for samarbejdet med regeringen om Færøernes rolle i en kommende klimaaftale. 
 
Af Landstyrets forslag, fremgår endvidere, at Færøerne skal forberede sig til at påtage sig synlige internationale forpligtelser i en kommende klimaaftale i København. 
 
Lad mig fremhæve, at det er vigtigt, at der sendes et klart signal til omverdenen om, at Færøerne vil yde en målrettet indsats på klimaområdet.    
 
Men spørgsmålet om hvordan Færøernes synlighed bedst sikres under en klimaaftale, er et forhandlingsspørgsmål mellem Landsstyret og de danske myndigheder. 
 
Som det fremgår af kommentarerne til Landsstyrets forslag, kan dette gøres på flere måder: 
 
· En mulighed er, at Færøerne underskriver den kommende klimaaftale sammen med Danmark og eventuelt også Grønland
 
· En anden er, at det fremgår skriftligt af Danmarks ratifikation, at Færøerne også er bundet af aftalen
 
· En tredje mulighed er, at Færøerne står på en liste over lande, som har forpligtet sig til nedskæringer 
 
Alt tyder på, at Landsstyret får et bredt politisk mandat til at forhandle spørgsmålet om 
hvordan Færøernes synlighed bedst kan sikres i en kommende klimaaftale.
 
Det er afgørende, at Færøerne også internationalt påtager sig forpligtelser, og at disse forpligtelser fremgår synligt af en kommende klimaaftale.
 
Regeringens forslag til vedtagelse, bakker op om den målsætning, som man ved et bredt politisk forlig er blevet enige om i Færøerne.
 
Edmund Joensen